Filed under In de media

Tweede Kamer wil thuisonderwijs handhaven

De Tweede Kamer vindt dat de mogelijkheid voor thuisonderwijs moet blijven. Wel zal er meer toetsing naar de kwaliteit ervan moeten komen. Lees voor het tekst het artikel op de website van het Reformatorisch Dagblad.

Kamer kritisch over verbod leerplichtvrijstelling

Op maandag 29 september jl. werd “Artikel 23 Grondwet in maatschappelijk perspectief’ behandeld in de commissie voor OCW met daarin o.a. het onderwerp thuisonderwijs.

Een verslag in de Stentor.

 

Thuisonderwijs: Maatwerk aan huis

In het meest recente nummer van DRS – Magazine Online, verscheen een artikel van de heer Nijenhuis, voormalig voorzitter van de NVvTO. In het artikel belichten de redacteur en Nijenhuis de verschillende facetten van thuisonderwijs op basis van richtingsbedenkingen.

DRS

Reactie NVvTO op rapport WBOM

De NVvTO plaatst het rapport van het Openbaar Ministerie (juni 2012) in een kader.

In de praktijk zijn er geen problemen met thuisonderwijs en vrijstelling van Leerplicht wegens richtingsbezwaren. De Onderwijsraad adviseert de bestaande situatie te handhaven en zes wetenschappers verklaren dat thuisonderwijs een effectieve onderwijsvorm is.

Bekijk het nieuwsitem van de NCRV.

Twee thuisonderwijskinderen behalen de schaaktop voor de jeugd

Een berichtje over twee thuisonderwezen broers, waarvan er een Europees jeugdkampioen schaken is geworden en de ander in de top tien kwam.

Jorden van Foreest, veertien jaar oud, is begin oktober jl. Europees jeugdkampioen schaken geworden in de leeftijdscategorie tot en met veertien jaar oud.

www.thuisonderwijs.nl/nvvto-feliciteert-jorden-en-lucas-van-foreest

Hoogleraar Paul Zoontjens geeft vijf redenen waarom Dekker zich op glad ijs begeeft met zijn plannen om thuisonderwijs af te schaffen

Hoogleraar Paul Zoontjens geeft vijf redenen waarom de staatssecretaris zich op glad ijs begeeft met zijn plannen om thuisonderwijs af te schaffen

Paul Zoontjens heeft een artikel geschreven voor MR magazine. Hij vindt de zorgen van staatssecretaris Dekker slechts een overtuiging en bovendien ongegrond.

Ik heb de indruk dat de staatssecretaris zich met deze stellingname op glad ijs begeeft. Ik noem vijf redenen. Zo is het een overtuiging en geen feit dat kinderen met thuisonderwijs een brede maatschappelijke ontwikkeling en sociale contacten ontberen. Onderzoek in Nederland en daarbuiten toont aan dat dit verband er helemaal niet is. Dat onderzoek is intussen algemeen bekend.

www.thuisonderwijs.net/paul-zoontjens-dekker-op-glad-ijs

En lees hier de reactie van de besturenraad:

www.besturenraad.nl/content/‘schrap-thuisonderwijs-niet-uit-de-wet’

Pleidooi voor vrijheid van onderwijs

Pleidooi voor vrijheid van onderwijs

Een stukje geschreven door een thuisonderwijsmoeder. Ze pleit voor vrijheid van onderwijs. Om zo te kunnen blijven kiezen voor wat het beste is voor ieder kind.

Ik vind niet dat alle kinderen thuisonderwijs moeten krijgen. Ik vind het fantastisch dat we in Nederland zo veel goede scholen hebben, zo veel goede meesters en juffen die hard werken om de kinderen geweldig onderwijs te geven. Dat is een groot goed.
Maar vrijheid van onderwijs is ook een groot goed. De vrijheid om te mogen kiezen wat het beste is voor jouw kind, jouw gezin, jouw situatie.

vanallemarktenthuis.wordpress.com/2013/10/03/hulp-gevraagd

Kinderen leren beter als ze een-op-een begeleiding krijgen

Kinderen leren beter als ze een-op-een begeleiding krijgen

In het NRC is dit artikel gepubliceerd over de leerprestaties van kinderen die een-op-een begeleid worden door hun ouders.

‘Een-op-eenonderwijs is in de regel beter voor het kind’, zegt Sjoerd Karsten, hoogleraar onderwijsbeleid aan de Universiteit van Amsterdam. Individuele begeleiding is de meest efficiënte manier van kennis opdoen, blijkt onder meer uit onderzoek van de Amerikaanse onderwijskundige Benjamin Bloom (1984). Dat lijkt ook te kloppen met de resultaten uit onderzoek naar thuisscholing. ‘Kinderen die thuisonderwijs gekregen hebben, onderscheiden zich in hun schoolvorderingen én in hun sociaal-emotionele ontwikkeling in positieve zin van hun op school onderwezen leeftijdgenoten’, schreef onderwijskundige Blok in het Nederlands Tijdschrift voor Onderwijsrecht en Onderwijsbeleid in 2002. Dat komt doordat thuisonderwijs de mogelijkheid biedt tot individuele begeleiding. En dus tot “directe, probleem gestuurde feedback”, zegt Karsten.

www.scalascholen.nl/docs_CMS33/docs/Partnerschapschool/nrc%20artikel%208%20okt%202013.pdf

School is niet onmisbaar voor sociaal-emotionele ontwikkeling kinderen

Christelijke website habakuk.nu publiceert een interview met een thuisonderwijsgezin.

Hans-Laurens en Erica geloven niet dat school onmisbaar is voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen. ‘Ook buiten school zijn er mogelijkheden genoeg om je sociaal-emotioneel te ontwikkelen. Regelmatig hebben we uitjes met andere gezinnen die hun kinderen thuis onderwijzen, bijvoorbeeld naar een museum of een dierentuin. Gymmen doen we ook samen met andere gezinnen, net als het houden van spreekbeurten. Onze kinderen gaan om met leeftijdsgenoten, maar evengoed met jongere kinderen, volwassenen en jongvolwassenen. Die situatie is natuurlijker dan dat je uren per dag in een lokaal zit met vijfentwintig of dertig kinderen van dezelfde leeftijd, vaak met maar één volwassene erbij. Later in je leven heb je ook met mensen van allerlei leeftijden te maken.’

www.habakuk.nu/interviews/item/3867-school-is-niet-onmisbaar

Thuisonderwijs, een prima alternatief voor school

Het Christelijk Informatie Platform publiceerde een blog als reactie op het mogelijke verbod op thuisonderwijs.

Waarom zouden alle kinderen een bepaald systeem moeten doorlopen als er prima alternatieven zijn? Heeft het te maken met een angst voor ‘iets anders’, en het ideaal van gelijkheid, dat desnoods afgedwongen moet worden? Of met angst voor bepaalde moslim- of refo-ouders die hun kinderen misschien te veel buiten de maatschappij willen houden? Natuurlijk moet er een gezonde vorm van toezicht zijn. Maar als er over zoiets belangrijks besloten wordt als het onderwijs aan kinderen, moet daarbij het belang van elk kind vooropstaan en niet de angst van de overheid.

www.cip.nl/artikel/37962/Verbod-op-thuisonderwijs

Volgen


   
 

Vul uw e-mailadres in om een e-mail te ontvangen van nieuwe berichten